Præsentation af mig selv

Mit navn er Finn Thorshøj. Jeg er uddannet lærer (Københavns Dag- og Aftenseminarium) og har arbejdet især i folkeskolen i næsten 40 år, men efter 17 år som lærer på en skole i en Københavnsk forstadskommune (den daværende ´Søholtskolen´ i Brøndby Strand), 7 år på en lille, hyggelig landsbyskole i Spjellerup på Sydsjælland og 15 år på Karise Skole i Faxe Kommune i nærheden af min bopæl i Store Torøje, gik jeg på pension i 2015. Udover lærereksamen er jeg også uddannet fotograf (udlært med svendebrev hos daværende fotografmester Peter Nissen i Esbjerg) og historiker (afsluttet bifagseksamen m.m. i historie fra Københavns Universitet). Samtidig hermed var jeg i nogle år også ansat som timelærer ved Danmarks Pædagogiske Universitet i Vordingborg (CVU Syd), tidligere Lærerhøjskolen, - hvor jeg bl.a. har stået for en række IT-kurser for lærere og skole-IT-vejledere. 


J
eg har desuden været medforfatter på bogen "Computer ABC for lærere" (Teknisk Forlag, 1995 / nu udsolgt) og derudover skrevet en række artikler til aviser og tidsskrifter m.m. især om lokalhistorie og skolehistorie. Fotografierne herover er fra skolestuen på ´Prins Carls Skole´  i Store Torøje, som jeg har beskæftiget mig med i over 25 år og i øvrigt også har nøglen til. Jeg har i årenes løb fortalt om Prins Carls skole til et betydeligt antal besøgende. Prins Carls skole blev opført i 1719 og er dermed den ældste bevarede landsbyskole i Danmark, som stadig ligger på den grund, hvor den blev bygget for 300 år siden. Prins Carls Skolemuseum var det oprindelige udgangspunkt for min hjemmeside om dansk skolehistorie i 1700-tallet. I årenes løb har det været min fornøjelse at fortælle om skolen til de forholdsvis mange mennesker, der gennem årene har aflagt besøg på skolemuseet, som det også fremgår af museets gæstebog.

Med stor fornøjelse har jeg også gennem mere end et par årtier lagt mange, mange hundrede timers arbejde i beskrivelsen af Prins Carls Skole og dansk skolehistorie i 1700-årene på min webside (www.thorshoj.dk). Dette projekt er i årenes løb blevet udvidet til også at rumme beskriver af samfundsforholdene i 1700-tårene,  bl.a. ´de Plessenske Skoler´ m.m. og ikke mindst om opførelsen af Frederik IVs  i alt 241 ´Kongelige Skoler´ i perioden mellem 1721 og 1727, som i dag bedst er kendt som ´Rytterskolerne´ og følge disse Skolers historie så længe, de stadig blev anvendt til undervisning. Det er mit mål efterhånden ikke ´kun´ at fortælle om begyndelsen af 1700-årene, hvor disse skoler blev opført, men også i det omfang det er muligt at fortælle lidt hver enkelt rytterskoles historie, som i de fleste tilfælde fortsætter langt ind i 1800-tallet og i enkelte tilfælde endda et stykke ind i 1900-årene. Da det mildt sagt er temmelig tidskrævende at finde frem til de ofte meget sparsomme informationer, billeder m.m., er der stadig mange timers arbejde, før jeg bliver er færdig. Når - og hvis - det sker, er der til den tid uden tvivl fremkommet yderligere materiale, så det fortsætter i virkeligheden nok med at være et ´åbent, arbejdende værksted´, og som sådant har websiden sådan set også fungeret meget godt i mere i omkring 25 år.

Jeg er i betydelig taknemmelighedsgæld til de efterhånden ret mange, interesserede mennesker, som har kontaktet mig i forbindelse med Websiden og undertiden også har bidraget - og stadig bidrager - med yderligere oplysninger og fotografier, som jeg har fået lov til at gøre brug af. Det er både en stor hjælp og en ubetalelig inspiration til at fortsætte med websiden, som efterhånden er udvidet så meget, at den i dag uden sammenligning er blevet det mest omfattende websted om dansk skolehistorie  - især i 1700-årene  - med mange daglige besøgende, og hvortil også en række museer og institutioner m.fl. uopfordret har lagt links.  Alle er velkommen til selv at kigge med enten ved at klikke her: Prins Carls Skolemuseum eller på billedet herunder, hvorfra der også er  links til de omkring 50 ´undersider´, som ikke kun omhandler skolehistorie og emner fra konger, grever og baroner til det arbejdende folk på landet, men også indeholder forklaringer om byggeteknik, datidens pengesystem, gamle begreber om mål og vægt, litteraturhenvisninger samt meget, meget andet. Rigtig hjertelig velkommen og god fornøjelse!
mailmefinn@thorshoj.dk 

 

 

Hit Counter  (Besøgstælleren er sidst nulstillet den 1. januar 2017